Pikku-Finlandian rakennustyöt alkoivat Töölönlahdella

Moderni puuarkkitehtuuri tuo elämyksellisyyttä live-keikoille, juhliin ja kongresseihin

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Finlandia-talon perusparannus alkaa keväällä 2022. Finlandia-talon kongressi- ja tapahtumatoiminta jatkuu keskeytyksettä koko sen ajan uusissa tiloissa. Pikku-Finlandian rakennustyöt ovat nyt alkaneet. Aalto-yliopiston kansainvälisen opiskelijaryhmän suunnittelema tapahtumakeskus kootaan sisätiloissa valmistetuista puumoduuleista. Julkisivun katseenvangitsijoina toimivat kuoritut mäntyjen rungot. Kun Pikku-Finlandia aukeaa tammikuussa 2022, Helsinki saa uuden areenan live-musiikille, juhlille ja kongresseille. Kahvila tarjoaa makuelämyksiä myös kaupunkilaisille ja matkailijoille. Perusparannuksen jälkeen rakennus on tarkoitus siirtää koulujen ja päiväkotien väistötilaksi.

Helsingin keskusta saa pian uuden kiinnostavan puuarkkitehtuurin taidonnäytteen. Pikku-Finlandian rakennustyöt käynnistyivät huhtikuun lopussa ja etenevät vauhdilla. Rakennus valmistuu loppuvuodesta 2021, ja avajaisia vietetään tammikuussa 2022. Karamzininrannan asfalttipäällysteiselle katuaukiolle sijoittuva rakennus elävöittää Oodin tavoin Töölönlahden elämystarjontaa.

– Pikku-Finlandiaan tulee noin 2000 neliömetriä muunneltavia tapahtumatiloja. Tilassa voi järjestää jopa 1100 henkilön kongressin. Istuva illallinenkin onnistuu 800 vieraalle. Live-keikkojen järjestäjät ovat olleet erittäin kiinnostuneita Pikku-Finlandiasta, sillä viime vuosina useita keikkapaikkoja on suljettu. Kysyntää monipuoliselle tapahtumatilalle löytyy, iloitsee Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Kiinnostusta lisää tieto siitä, että uusi tapahtumakeskus on käytössä vain rajoitetun ajan. Perusparannus kestää noin 2,5 vuotta. Sen jälkeen puumoduuleista koottu Pikku-Finlandia on tarkoitus siirtää Helsingin koulujen ja päiväkotien väistötilakäyttöön. Rakennuksen arvioitu käyttöikä on yli 20 vuotta.

– Finlandia-talon peruskorjaus on kaupunkimme rakennusperinnön vaalimisen kannalta keskeisimpiä hankkeita. On mahtavaa, että pystymme korjauksen aikana elävöittämään Töölönlahden aluetta kiinnostavalla ja tapahtumia houkuttelevalla Pikku-Finlandialla. Pandemiasta nousevalle kaupungille tämä on jopa aiempaa tärkeämpää. Rakennuksen ratkaisuissa näkyvät kaupunkimme arvot: luonnon arvostaminen ja halu olla kiertotalouden ratkaisuissa edelläkävijä, kommentoi Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Loviisalaisia mäntyjä Töölönlahdelle
Pikku-Finlandian suunnittelussa tehtiin yhteistyötä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Suunnittelukurssille osallistui 18 maisterivaiheen opiskelijaa, joita ohjasivat professorit Pirjo Sanaksenaho ja Pekka Heikkinen. Kurssilla luoduista ehdotuksista valittiin toteutettavaksi Jaakko Torvisen konseptiin perustunut Finlandia Forest. Toteutuksen tarkemmat suunnitelmat on laatinut koko Finlandia-talon perusparannuksen pääsuunnittelija Arkkitehdit NRT Oy.

– Meihin teki suuren vaikutuksen Finlandia Forest -ehdotuksen oivallus tuoda kokonaisia puunrunkoja sisätiloihin ja rakennusta kiertävälle terassille. Ne toimivat myös kantavina pilareina. Männyt on jo käyty valitsemassa loviisalaisesta metsästä. Rungot on kuorittu ja niiden upeimmat oksat säilytetty, Johanna Tolonen kuvailee.

Pikku-Finlandia rakennetaan puumoduuleista, jotka tehdään valmiiksi Jokioisissa sijaitsevalla FM-Hausin tehtaalla. Sisätiloissa valmistettavat puumoduulit nopeuttavat rakentamista ja ehkäisevät kosteusongelmia. Jatkossa puumoduulit voidaan irrottaa toisistaan ja muokata uutta käyttökohdetta varten.

 

Olohuone Töölönlahden rannassa
Tapahtumatilojen lisäksi Pikku-Finlandiassa toimii Finlandia Café, jonka aukioloaikoja laajennetaan aamusta iltaan. Kahvilan suurista lasiseinistä avautuu upea näköala Töölönlahdelle ja puistoon. Rakennusta kiertää viihtyisä terassi. Kaikille avoin kahvila ja terassi houkuttelevat viihtymään.

– Finlandia Café on kaikille avoin olohuone, jonne voi poiketa aamiaiselle, lounaalle tai kahville. Iltaisin tunnelmaa luo viinibaari, jossa on mittava valikoima viinejä ja niiden pariksi suunniteltuja annoksia. Kesäisin Finlandia Café elävöittää Töölönlahden aluetta tarjoamalla valmiita piknik-kasseja ja lainaamalla vilttejä eväsretkeä varten. Keittiöpäällikkömme Mika Jokela kehittää myös valikoiman mukaan myytäviä delituotteita, joita voi ostaa kotiin, Tolonen paljastaa.

Vaihtuvat taidenäyttelyt jatkuvat Pikku-Finlandiassa. Niiden lisäksi kahvilassa järjestetään ohjelmallisia illanviettoja. Pikku-Finlandian tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin, kuten häihin ja syntymäpäiväjuhliin.

– Uskomme vahvasti, että ihmisillä on suuri kaipaus tapahtumiin ja kohtaamisiin. Finlandia-talo on valmiina samppanjakorkkien poksahduksiin, kun tapahtuma-ala herää uudelleen henkiin koronarajoitusten jälkeen. Pikku-Finlandiasta tulee uusi keidas, joka palvelee niin tapahtumakävijöitä, kaupunkilaisia kuin matkailijoita, Tolonen visioi.

 

Painolaatuisia havainnekuvia Pikku-Finlandiasta löydät liitteenä!
(liitteenä erikseen myös tekstiin upotetut pikkukuvat)
Luonnokset: Jaakko Torvinen

Lisätietoja:
Finlandia-talo Oy
toimitusjohtaja Johanna Tolonen
puh. 040 551 3168, johanna.tolonen@finlandiatalo.fi

Finlandia-talo tarjoaa ainutlaatuiset kokoustilat ja juhlatilat niin pienimuotoisille yritystapahtumille, upeille juhlille, maailmanluokan näyttelyille, megatähtien konserteille kuin kansainvälisille suurkongresseille. Oli kyseessä kokous, konsertti, tapahtuma tai juhla, Finlandia-talossa siitä kasvaa elämys. Maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suurtyö Finlandia-talo on myös suosittu matkailunähtävyys muotoilun ja arkkitehtuurin vuoksi.

Liitteet