Perusparannus etenee: Finlandia-talon pohjoisosa avataan matkailijoille ja kaupunkilaisille, Pikku-Finlandialle haetaan jatkoa

Finlandia-talon perusparannus etenee. Tulevista uudistuksista merkittävin on talon pohjoisosan avautuminen yleisölle, mikä tuo mukanaan uusia palvelukonsepteja matkailijoille ja kaupunkilaisille. Pikku-Finlandia on perusparannuksen aikana ehtinyt saada lehdistön huomion meillä ja muualla, ja asiakkaita on käynyt kymmenen kuukauden aikana reilusti yli 120 000. Nyt suositulle tapahtumakeskukselle haetaan jatkoaikaa.

Finlandia-talo avataan yleisölle alkuvuodesta 2025, jolloin upeat, uudistetut tilat avautuvat konsertti- ja tapahtumakäyttöön. Perusparannuksen myötä muun muassa rakennuksen energiatehokkuus ja tilojen esteettömyys paranevat. Tulossa on myös uusi suurempi keittiö, joka mahdollistaa entistä paremmat ravintolapalvelut. Urakan valmistumisen jälkeen Finlandia-talo avaa pohjoisosansa yleisölle. Pohjoispäätyyn luodaan yllätyksellinen Experience Finlandia -konsepti, joka koostuu viinikahvilasta, designkaupasta, elämyksellisestä näyttelystä sekä uniikeista majoitustiloista. Entiset kaupunginorkesterin tilat saavat täysin uudenlaisen käyttötarkoituksen, kun sinne tuodaan yleisölle avoin Suomea, Alvar Aallon tuotantoa ja Finlandia-talon historiaa esittelevä elämyksellisen näyttelykokonaisuus. Näyttelyn suunnittelusta vastaa Ateljé Sotamaa ja se avataan kesällä 2025. Osana Experience Finlandia -konseptia matkailijoille avataan majoituskäyttöön kaksi Finlandia-talon pohjoisosassa sijaitsevaa huoneistoa, jotka ovat toimineet aikoinaan talon työntekijöiden asuntoina ja myöhemmin kokoustiloina. Uusiin palveluihin kuuluu myös Finlandia Lounge, joka on arkisin tapahtumajärjestäjien yksityiskäyttöön vuokrattava korkeatasoinen baari- ja ravintolatila, ja viikonloppuisin kaikille avoin bistro. Viimeksi kokoustilana toiminut terassisali saa uuden elämän viinikahvilana ja design-kauppana. Sen suurelta terassilta on upeat näköalat Töölönlahdelle. Keväällä 2025 avattavassa uudessa viinikahvilassa tulee olemaan erilaiset puitteet ja tarjoilut kuin Pikku-Finlandian suositussa Finlandia Cafe&Winessa.

Kaupunkilaisten uudelle olohuoneelle ja mukautuvalle tapahtumakeskukselle Pikku-Finlandialle haetaan jatkoaikaa

Toiveena on, että kaupunkilaisten olohuone ja uusi tapahtumakeskus Pikku-Finlandia pysyisi tutun Finlandia-talon rinnalla. Viime vuosi olikin Pikku-Finlandialle suuri menestys. Uuden Finlandia Cafe&Wine -viinikahvilan asiakaspaikkojen täyttöaste ylittyi kolminkertaisesti tavoitteesta ja alkuperäinen 12 kuukauden liikevaihtotavoite ylitettiin kymmenessä kuukaudessa. Pikku-Finlandiassa on järjestetty jo 400 juhlaa, kokousta, kansainvälistä kongressia, gaalaa, konserttia ja yleisötapahtumaa. Finlandia-talo on hakenut suositulle Pikku-Finlandialle jatkoaikaa Helsingin kaupungilta. Tapahtumakeskukselle on kysyntää: tarvetta lisää muun muassa se, että Suomi toimii vuonna 2025 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajamaana. Etyjjärjestön 50-vuotisjuhlakokous järjestetään Helsingissä.

“Helsingissä on pulaa muuntautuvista ja moneen taipuvista tapahtumapaikoista. Viime vuosi oli huikea menestys ja kertoo myös siitä, miten hienosti tapahtuma-ala on toipunut koronasta. Pikku-Finlandian kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset. Varauskanta tällekin vuodelle on erinomainen ja meillä on todella kiinnostavia ajankohtaisia tapahtumia tulossa. Viinikahvilan menestys kertoo siitä, että alueelle tarvitaan elämyksellisiä palveluja myös kuluttajille ja matkailijoille. Myös uudistuva Finlandia-talo vastaa tähän kysyntään, Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen sanoo.”

Vastuullisuus ja erottuva ruokafilosofia ovat Pikku-Finlandian ydintä

Onnistuneen vuoden taustalla on johdonmukainen työ tapahtumakeskuksen moninaisten yksityiskohtien eteen. Pikku-Finlandian avautumisen myötä ravintolatoiminta otettiin ensimmäistä kertaa omiin käsiin ja lopputuloksena on menestys. Pikku-Finlandian
ruokafilosofia ammentaa gastronomiassaan Suomen rikkaista ruokaperinteistä rohkeasti uutta luoden. Menu sisältää kotimaisilta pientuottajilta hankituista, kunkin sesongin huippuraaka-aineista tehtyjä annoksia. Vuodenaikojen mukaan vaihtelevia ruokatuotteita tarjoillaan usein yllättävälläkin tavalla. Keittiön vastuullisuuden kulmakivenä on hävikkiruuan vähentäminen, missä on saavutettu merkittäviä tuloksia kokoustarjoilujen uudistamisen myötä. Valmiiksi lautasille muotoillut annokset ovat paitsi herkullisia, myös kauniita silmille ja vähentäneet ruokahävikin määrää 65 prosenttia. Asiakkaiden palaute on ollut ylistävää. Tapahtumakeskus on muutakin kuin kaunista puuarkkitehtuuria. Se kätkee sisäänsä kaikille avoimen taidegallerian, johon on vapaa pääsy. Finlandia Galleriassa on vaihtuvia, kuratoituja näyttelyitä suomalaisilta taiteilijoilta tai Suomen historiasta. Esille on tulossa esimerkiksi taiteilija Cecilia Rosenlew’n utuisen kauniita maalauksia maaliskuussa, Réka Csulakin Ruokakuvia yhteistyössä Unkarin kulttuurikeskuksen kanssa huhtikuussa, sekä muotokuvia Hollywoodin elokuvatähdistä toukokuussa. Lisäksi tapahtumakeskuksen seinillä on HAM:n kokoelmista suomalaisia huipputeoksia muun muassa Elina Brotherukselta ja Tamara Piilolalta.

Tietolaatikko
– Finlandia-talon perusparannus on käynnissä. Uudistettu Finlandia-talo avataan
yleisölle alkuvuodesta 2025.
– Talon pohjoisosa avataan yleisölle uudistuneiden palvelukonseptien kera.
– Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon päärakennus on valmistunut vuonna
1971 ja sen kongressisiipi 1975. Taloa laajennettiin Veranda-tilalla vuonna 2011.
– Tämän mittaluokan perusparannusta ei ole aikaisemmin tehty.
– Perusparannuksen tilaaja ja rakennuksen omistaja on Helsingin kaupunki, jonka
organisaatiossa toteutuksesta ja rakennuttamisesta vastaa Kaupunkiympäristön
toimiala.
– Perusparannuksen pääsuunnittelija on Teemu Tuomi ja Arkkitehdit NRT Oy ja
urakoitsijana toimii Skanska.

Lisätiedot:
Johanna Tolonen
Toimitusjohtaja
Finlandia-talo Oy
(09) 4024 410
johanna.tolonen@finlandiatalo.fi