UPEA PIKKU-FINLANDIA KOHOAA TÖÖLÖNLAHDEN RANTAAN – tapahtuma-ala nousuun koronan jälkeisessä ajassa

Poikkeusaikana on innostavaa järjestää tilaisuus! Ja erityisen innostavaa oli tällä kertaa aihe: media- ja infotilaisuus Pikku-Finlandian rakentamisen aloituksesta. Käsittämättömän upea puurakenteinen tapahtumakeskus nousee Töölönlahdelle kovaa vauhtia. Pikku-Finlandia liittyy 50-vuotiaan Finlandia-talon perusparannukseen, ja takaa katkeamattoman asiakaskokemuksen talon kansainvälisille ja kotimaisille asiakkaille sekä uusia palveluja kaupunkilaisille. Ovet avataan yleisölle 1.1.2022 ja sen jälkeen Finlandia-talossa alkaa syksyyn 2024 kestävä perusparannus.

Pikku-Finlandian suunnittelu käynnistyi Aalto-yliopiston Wood studio -projektissa, jossa kansainvälistä arkkitehtiopiskelijaryhmää ohjasivat professorit Pekka Heikkinen ja Pirjo Sanaksenaho. Nuorilla opiskelijoilla oli hienoja ideoita suorakaiteen muotoiselle tontille, joka rajautuu Töölönlahden rantaan ja puistoon. Voittajaksi kisassa selviytyi Finlandia Forest -malli, jonka Jaakko Torvinen, Elli Hirvonen ja Havu Järvelä työstivät. Finlandia Forest puurakenteessa aidot mäntypilarit oksineen kantavat puista rakennetta ja muodostavat hienon kontrastin lasiseiniin, jotka avautuvat Töölönlahden puistoon ja merelle.

Ytimessä on muuntojoustavuus; isot salit voidaan akustisesti eristää tai yhdistää aulatilaan ja näin tarjota jopa yli 1100 henkilölle keikka- tai cocktailtilaisuus tai esimerkiksi istuva illallinen 800 henkilölle. Yksityishäille ja juhlille tapahtumakeskus tarjoaa ainutlaatuiset puitteet.

Töölönlahden kehittäminen on osa Helsingin kaupungin strategiaa. Kun alueen eteläpää Kansalaistoreineen ja Oodin kehystämänä tuli valmiiksi, oli luontevaa siirtyä puiston pohjoispäähän. Lenkkipolku Töölönlahden ympäri Linnunlaulun huviloineen on kaupungin suosituimpia reittejä, mutta ympärivuotisista kahvila- ja ravintolapalveluista on ollut huutava pula. Finlandia Cafen 20 metriä leveä terassi kahviloineen tarjoaa tähän hyvän lisän, ja siinä innoittajina ovat olleet muut merenrannoille syntyneet kohteet kuten Allas ja Löyly. Terassikautta on tarkoitus pidentää avotulella, kaasulämmittimillä, lampaantaljoilla ja grilliherkuilla.

Pandemian aikana on alettu arvostamaan kulttuuritapahtumia ja yrityskohtaamisia, joita aiemmin pidettiin itsestään selvinä. Tapahtuma-alasta on puhuttu enemmän kuin koskaan ja niiden henkinen merkitys hyvinvoinnille ja ihmissuhteille on noussut sulkujen myötä.  Ihmiset tarvitsevat aitoja livekohtaamisia oppimiseen, kaupantekoon, tieteen tekoon ja verkostoitumiseen. Tapahtumista on syntynyt uusi luksus ja tämä näkyy Finlandia-talon syksyn varauskannassa.

Helsinki oli Pohjoismaiden ykkönen kansainvälisten kongressien pitopaikkana ennen koronaa. Koronan jälkeisessä ajassa Suomen ja Helsingin vahvuudet tulevat korostumaan entisestään: turvallisuus, luotettavuus, hyvä infra, helppo saavutettavuus kaupungin sisällä ja osaavat ammattilaiset. Pikku-Finlandiaan on jo vahvistunut kaksi kansainvälistä merkittävää kongressia ja useita niihin liittyviä illallistapahtumia. Parhaimmat ajat varataan nyt.

Johanna Tolonen