Tapahtuipa kerran Finlandia-talossa

Tapahtuipa kerran Finlandia-talossa on sarja haastattelutilaisuuksia, joissa tunnetut henkilöt kertoilevat muistojaan Finlandia-talossa. Torstaina 21.9. sarjan vieraana nähtiin pitkän linjan tanssi- ja viihdealan yrittäjä Aira Samulin, joka järjesti Finlandia-talossa lukuisan määrän loppuunmyytyjä muotishow-esityksiä 70- ja 80-luvuilla.

Aira Samulin on ollut edelläkävijä muotinäytösten järjestämisessä ja muodin Suomeen tuomisessa aina 40-luvulta saakka, ja 70-luvulla valmistuneessa Finlandia-talossa Aira Samulin muotinäytöksineen oli talon ensimmäisiä asiakkaita. 

Finlandia-talon muotishow´t saivat alkunsa, kun 70-luvun muodin keskittymässä Kaisaniemenkadulla seitsemän muotialan huippuliikettä, joukossa mm. Ajanmies, Pukeva ja Seppälä, halusivat järjestää yhteismuotinäytöksen. Ensimmäiset yhteisnäytökset pidettiin elokuvateatteri Bristolissa, missä olosuhteet muotinäytöksille olivat kuitenkin hankalat. Näytöksistä saadun kokemuksen perusteella Aira uskalsi luottaa näytösten vetovoimaan ja yleisön liikkeelle saamiseen, mikä Finlandia-talon kalliin hinnan puolesta oli oleellista. Finlandia-muotishow´ssa budjetti oli tuohon aikaan hurja 350 000markkaa, yritysten osallistumismaksut olivat suuret, kahdessa päivässä järjestettiin seitsemän näytöstä, ja paikalle saatiin 10 000 katsojaa. Show oli maailman huippua, paikalle tuli väkeä bussilasteittain, ja jonot ulottuivat Sokokselle saakka! Näytökset tehtiin isolla tekniikalla ja viihteellisiksi, suuren maailman tapaan. Mahtaako suomalainen vaatetusteollisuus enää milloinkaan palata tuohon loistoon?

    

Parhaimmillaan näytöksissä esiintyi toistasataa mallia, tekniikassakin töitä teki kymmenen miestä, ja ennen ensimmäisen kutsuvierasnäytöksen alkua myös tekniikan pojat puettiin tummiin pukuihin – ei sitä kaljapullot kädessä näissä kulisseissa pyöritty. Ja siniselle vaatteelle ei muuten punaista valoa pistetty, siitä Aira piti huolen – onneksi kuitenkin erään tietyn valomies-Ekun hyvään silmään saattoi luottaa!

Finlandia-talolla pidetyistä muotishow´sta muodostui näyttäviä kokonaisuuksia, kun Aira keksi yhdistää muotinäytöksiin tanssin. Tämä ainutlaatuinen musiikin, liikkeen ja rytmin yhdistelmä takasi näytösten viihteellisyyden. Koreografiat suunniteltiin vaatteita varten, ei toisin päin, ja koreografialla tuotiin esille malliston idea – oli esiteltävänä sitten safari-look tai innoittajana John Travolta. Erään muotinäytöksen teemana oli nyrkkeily, olihan esiteltävänä nyrkkeilijöidenkin käyttämiä boxeri-shortseja. Koreografian nimenä oli Boxing, näytöksen tähtenä esiintyi musta tyttö nimeltä Donata, ja musiikkina toimi Rocky-elokuvan musiikki. Tämä esitys toimi samalla kunnianosoituksena Airan isän veljelle Sten Suviolle, joka ensimmäisenä suomalaisen voitti nyrkkeilyn olympiakullan Berliinissä 1936.

Näytöksissä myös juonnot olivat tärkeitä, ja juontajina nähtiin niin Niilo Tarvajärveä kuin Tapio Rautavaaraakin. Eihän miehillä mitään tietoa muodista ollut, mutta Airan tekstittämänä tämäkin saatiin sujumaan ja yleisö vihittyä muodin saloihin. Myös Aira itse toimi näytösten juontajana, aina välillä tanssin pyörteisiin heittäytyen, jo se riitti syyksi tulla näytöksiä katsomaan. Näytöksissä esiintyivät myös Aira Samulinin tanssiryhmäläiset, Rytmikkäät. Airan opit olivatkin menneet perille niin hyvin, että jopa Helsingin sanomien kriitikko Aila Räsänen arvostelussaan suositteli Oopperan balettilaisia katsomaan Airan Rytmikkäiden tyttöjä, ja ottamaan oppia siitä miten mennään yhtaikaa kaikki samalla tavalla! Tanssijoiden riemu näytöksissä ei jäänyt katsojiltakaan huomaamatta, sanottiinkin että tytöt tanssivat suoraan yleisön syliin.

    

Näytösten oheen Finlandia-talolle liitettiin paljon muutakin toimintaa messutapahtumien tyyliin, mm. erilaisia elintarvikkeiden lanseerauksia. Näytöksiin myös yleisö pukeutui, ja väkeä myös käännytettiin ovilta, kun sisään ei kertakaikkiaan voitu ottaa enempää väkeä. Seppälän vaateliikkeen edustajakin meinasi jäädä ihmisjoukossa ulos tapahtumasta, kun ei tohtinut nimellään pyrkiä joukoista ohi.

Tänä päivänä Finlandia-talo herättää Airan mielessä lämpimiä muistoja, ja talon hieno arkkitehtuuri ilahduttaa Airaan edelleen. Juontajan esittämään kysymykseen voisivatko vastaavanlaiset muotishow´t Finlandia-talossa olla edelleenkin mahdollisia, oli vastaus yksiselitteinen - kuka siihen ryhtyisi, kun Aira ei niitä enää tee? Niin, kuka ryhtyisi?

Sarjan seuraavan osan vieraaksi torstaina 19.10. Finlandia-talon Café Verandassa saapuu viihdetaiteilija, ”Kivikasvo” Fredi. Tilaisuuden isäntänä toimii tietokirjailija, viestintäyrittäjä Tomi Lindblom. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Valokuvat Aira Samulinin ja Ekku Peltomäen arkistoista.