Suomalaisille italialaisia piazzoja?

Suomalaisten sosiaalisuus on raskasta, kommentoi siivouspäivän perustaja Pauliina Seppälä Helsingin Sanomissa 2.7. Hän pohti että suomalainen ei voi lainata naapurilta ompelukonetta ilman että se on lupaus ylimmästä ystävyydestä. Sosiaalisuus tarkoittaa tarkkaan valittuja ja mahdollisimman paljon omaa itseä muistuttavia sydänystäviä. Seppälä  on omalla toiminnallaan edistänyt erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia, ja nykyään niitä on useita ainakin Helsingissä kaupunkilaisten iloksi. Tarvitaanko kuitenkaan erillistä yhteisöllistä kaupunkipäivää, jotta osaisimme spontaanisti puhua ventovieraille?.

Suomalaiset ovat perinteisesti mieltäneet jenkit sosiaalisen kanssakäymisen pinnallisuuden huipuksi. Kesän kynnyksellä tapahtuma-alan johtava julkaisu Evento julkaisi suomeksi Valkoisen talon entisen tapahtumajohtajan Laura Schwartzin kirjan Eat, Drink and Succeed. Laura oli myös henkilökohtaisesti kertomassa mitä verkostoituminen tarkoittaa: ei muista ihmisistä hyötyilyä vaan toisten auttamista.  Kysy miten voin auttaa, ja arvosta kaikkia verkostojasi - niin lasten jalkapalloseuraa kuin naapureitakin. Esitä vieraalle kysymyksiä, ihmiset kertovat kyllä miellellään. Jos on aikaa, perehdy osallistumasi tilaisuuden osallistujien profiileihin Twitterissä ja Linkedinissä, löydät ehkä yhteisiä jutun aiheita. Jos sinulla on tilaisuudessa tuttuja, pyydä heidät esittelemään sinut uudelle ihmiselle. Aseta tavoite uusille kontakteille.

Tärkeimpiä bisnestapahtuman onnistumisen merkkejä on iloinen puheensorina ja ihmisten verkostoituminen. Vaikka ruoka olisi hyvää ja tilaisuuden puheet onnistuneita, jokin jää puuttumaan jos et tutustu yhteenkään uuteen ihmiseen. Et voi koskaan tietää milloin seuraavan kerran törmäät häneen, hän voi olla uusi naapurisi, pomosi tai kollegasi. Mieti minkälaisen vaikutelman annat itsestäsi, menetkö rohkeasti juttelemaan  ja hymyiletkö tuntemattomille? Ylintä ystävyyttä ei vaadita, vain pieni määrä vaivannäköä ja rohkeutta. Ja sosiaalisuus ei todellakaan tarkoita yksinpuhelua tai esiintymishalua, vaan kiinnostusta kanssakumppaniin ja kysymyksiä.

Kun menet kutsuttuna vieraana tapahtumaan, siinä on pieni osallistumismaksu: tutustu aina vähintään muutamaan uuteen ihmiseen, ja tee itse aloite. Jos olet isäntien edustaja, tavoitetason tulee olla korkeammalla. Sukkuloi vieraiden parissa, älä kollegoiden tai kavereiden kanssa. Varmista että kaikki vieraat viihtyvät.

Alvar Aallolla oli Finlandia-taloa suunnitellessaan ajatus italialaisesta piazzasta, jonne ihmiset kokoontuvat. Piazza- niminen avara ja valoisa tila löytyykin upean pääportaikon yläpäästä. Ja mikä hauskinta, se on yleensä täynnä puheensorinaa!

Johanna Tolonen
Toimitusjohtaja, Finlandia-talo Oy

http://eventolehti.fi/artikkelit/sekaisin-laurasta/
https://www.facebook.com/eventolehti