ORANSSI VAAHTERA KUTSUU PICNIC-RETKELLE

Finlandia-talon kahvila, Cafe Veranda, on uusinut ilmettään ja saanut seinälleen aivan erityisen väriläiskän. Helsinkiläisen kuvataiteilijan, Tiina Mielosen, maalaus Oranssi vaahtera (2016) on tullut taloon HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista. Tiina Mielonen (s.1974) valmistui Kuvataideakatemiasta 2003.

Teos kutsuu katsojaa kahvilan nurkkauksessa, missä sitä voi oivallisesti tutkia myös hyvin lähietäisyydeltä. Oranssi vaahtera onkin maalaus mitä katsojan on syytä tarkastella läheltä sekä teoksen koon takia (50 x 60) että nähdäkseen selkeästi sen taidokkaat ja ilmavat siveltimenvedot. Mielonen maalaa öljyväreillä pleksilasille. Hän maalaa työnsä kerralla valmiiksi, mutta vaikka teos on näennäisesti huoleton, vaatii se juuri siksi tarkkaa ennakkosuunnittelua. 

Pleksimaalaus on yksi taidemaalauksen kiehtovimmista tekniikoista. Pleksille voi maalata joko taka- tai etupuolelle ja sekä että. Maalatessaan pleksin taakse, joutuu taiteilija kuitenkin niksauttama aivonsa “nurinpäin”.  Käänteisesti maalatessa on pohjaväri se mikä näkyy päällimmäisenä. Toisin sanoen ensimmäinen siveltimenveto onkin samalla se viimeinen. Pleksin etupuolelle maalatessa voi puolestaan edetä “normaalisti”, jolloin maalikerroksista viimeinen jää pohjalle. Läpikuultavalle pleksille maalataan usein kummallekin puolelle. Näin voi luoda kolmiulotteisen vaikutelman. Vaikutelmaa voi tehostaa asettelemalla kaksi pleksiä päällekäin. Pleksiä voi jättää osin maalaamatta ja antaa vaikkapa teoksen taustalla näkyvän seinän tai kehyksen tuoda teokseen oma osansa. 

Öljyvärien pigmenttien kirkkaus ja syvyys tulee hyvin näkyviin pleksissä, koska värit eivät imeydy maalauspohjaan. Haluttaessa tehostaa viivaa ja luoda piirroksellista jälkeä, käytetään lisäefektinä esim.tussikyniä. Pleksistä on siis moneksi ja sekatekniikka tuo mahdollisuuksia enemmänkin. Pleksitekniikkaan on erityisesti mieltyneet taiteilijat, joiden teoksissa tematiikka liikkuu muotilehtien tai muun mainos- ja populaarikuvaston ympärillä. Muovinen vaikutelma kertoo sopivalla tavalla ajastamme.

Mielonen on käyttänyt teoksissaan matkailukuvastoa jo vuosikymmenen ajan. Kuvastoon on valikoitunut yksityiskohtia matkaesitteistä ja erikoisista postikorteista. Maalauksissa on viitteitä lomakohteiden maisemista ja rakennuksista. Häntä kiehtovat nykyaikaiset maisemakuvastot, hieman oudot ja jännitteiset näkymät sekä maisemat arkiesineissä. Hän ei kuitenkaan koskaan kopioi valokuvaa suoraan maalaukseensa. Valokuvan näkymä toimii vain havainnoinnin välineenä. Kuvasta muokkautuu maalauksen itsenäinen idea, mikä voi olla vain pelkistetty tai korostettu yksityiskohta näkymästä. Valitulla väriskaalalla on oma merkityksensä. Teoksista on löydettävissä myös viitteitä taidehistorian genreistä, joista maisemamaalaus on yksi traditionaalisimmista.  

Mielonen on mestari luomaan rytmikkään luonnosmaisen käsialansa voimin yksinkertaiseen sommitelmaan vaikuttavaa dynamiikkaa. Värisommittelussakin on tehoa, ja kirkkaiden värien intensiivisyys luo valon ja varjojen vaihteluun erityistä tenhoa. Maalauksen tunnelma on arvoituksellinen.

Näin voi kokea Oranssi vaahtera-teosta katsellessa. Seuraavan kerran kun saavut Cafe Verandaan, anna itsellesi hetki aikaa olla taiteen vietävänä. Anna teoksen puhutella. Kahvikupin tai smoothien ääressä voit helposti uppoutua maalauksen maisemaan. Voit antaa ajatusten viedä kuumaan kesäpäivään vaikkapa näin: Edessä on kesäreissu, eväskori pyörän tarakalla, hiekkatie ja vaahterapuu. Minne tie johtaa? Ilmassa käy pieni lämmin tuulenvire kahisuttaen vaahteran lehtiä. Ainakin tässä paahteessa tulee jano! Polttavan auringon alla onkin paras istahtaa puun varjoon. - Miten virkistävän mielikuvituksellinen picnicretki. 

Tanja Nyo,  “Kirjoittaja on Finlandia-talon tapahtumakoordinaattori ja kolmannen vuosikurssin kuvataideopiskelija" 

Värikylläisen maalauksen kaveriksi on kuin tehty Finlandia-talon oman keittiön valmistama tyrni-appelsiini-smoothie, vaahterasiirapilla viimeisteltynä – elementit kuin suoraan taideteoksesta siis.
Nautittavissa siellä missä itse teoskin, Café Verandassa!

Taideteos: ORANGE MAPLE  Tiina Mielonen 2016,  60x50 öljy pleksille

Teoskuva: Hanna Kukorelli, HAM
Teos on lainassa HAM Helsingin taidemuseolta. Taideteokset on valinnut tiloihin HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista HAMin kuraattori Kati Nenonen

#HAM #taide #finlandiatalo #cafeveranda #töölönlahti #finlandiablogi