#omapelto - sadonkorjuu

Finlandia-talon ravintoloitsijan kuluvan vuoden kiinnostavin lähiruoka-projekti on ollut oma peltohanke, jonka myötä olemme päässeet hyvin konkreettisella tavalla seuraamaan raaka-aineen, tässä tapauksessa porkkanoiden ja punajuurien, matkaa pellolta ruokapöytään!

Peltohanke käynnistyi alkuvuodesta sopivan sopimusviljelijän etsimisellä. Kumppaneiksemme ja viljelyksistä huolehtimaan valikoituivat Jenni ja Reijo Tuomola, jotka antoivat käyttöömme parhaat peltonsa. Pellot sijaitsivat Lopella Vojakkalan kylässä, vain noin 80 kilometriä Helsingistä, eli käyttöömme pellolla viljellyt juurekset ovat lähiruokaa parhaimmillaan! Lyhyt etäisyys on samalla mahdollistanut pellon laidalla poikkeamisen kasvukauden aikana, ja kumppanimme ovatkin projektin myötä opettaneet meille monta asiaa kotimaisesta alkutuotannosta. Nykyään tiedämme mm. sen, että oma porkkanalajikkeemme Maestro on satoisa, hyvin säilyvä ja kartion mallinen. Ja vaikkapa sen, että punajuuren itävyysprosentti on 150, sillä pääsääntöisesti yhdestä siemenestä kasvaa kaksi kasvia!

Itse pääsin ensimmäisen kerran pellon laidalle projektiin tutustumaan ja palstoja yrityksemme nimiin ”valtaamaan”, kun porkkanat ja punajuuret toukokuussa oli juuri kylvetty, kuulemamme mukaan oikein tarkkuuskylvökoneella! Äitienpäivänä kylvettyjen porkkanoiden arvioitiin tuossa vaiheessa tuottavan satoa syyskuun puolivälissä, hieman myöhemmin kylvettyjen punajuurten vastaavasti syyskuun lopulla.

Seuraavan kerran poikkesin pelloilla elokuun alussa, jolloin sain myös kuulla viileän kesän hidastaneen juuresten kasvua siinä määrin, että sadonkorjuuta joutuisimme vielä tovin odottelemaan. Kaupunkilaisen harjaantumattomaan silmään kasvu näytti kyllä olevan oikein hyvässä vauhdissa, samoin kuin pellosta nostamani mallikappaleet näyttivät kerrassaan sieviltä!

Syksyn viimeinen käyntini Vojakkalassa olikin sitten yhtä sadonkorjuun juhlaa! Ja jos mielikuvissa tuohon työvaiheeseen liittyisi jonkinlaisia maalaisromanttisia mielikuvia, niin todellisuudessa kyse on tänä päivänä kyllä varsin teknisestä suorituksesta.

Nyt kun sadonkorjuusta on vierähtänyt aikaa 1,5kk, on oman pellon porkkanoita ja punajuuria ehditty asiakkaille tarjoilemaan jo monessa muodossa. Juurekset ovat taipuneet niin juhlapöytään kuin kahvilan tiskiinkin, kokouslounaan salaattiaineksiksi kuin porkkanaiseksi vitamiinishotiksi. Projektin mittaan on ollut hienoa päästä seuraamaan esimerkiksi punajuuren matkaa mullan alle piilotetusta siemenestä uunituoreeksi lämpimäiseksi – toivoakseni projektimme saa siis jatkoa myös tulevina vuosina!

Hanna-Leena Linnamäki, avainasiakaspäällikkö, Finlandia-ravintola