Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -Laita hyvä kiertämään


Finlandia-talo Oy osallistui vuoden 2018 maisemateko kilpailuun -Laita hyvä kiertämään teemaan Kulttuuri puhdistaa ympäristöä siivoustempauksella. Kulttuuri puhdistaa ympäristöä siivoustempaus järjestetään vuosittain kevään alkaessa Töölönlahdenpuistossa ja sen lähiympäristössä. Kulttuuri puhdistaa ympäristöä voitti tunnustuksen Uudenmaan parhaasta maisemateosta Maa- ja metsätalousnaisilta vuoden 2018 maisemateko kilpailun teemassa –Laita hyvä kiertämään. Tunnustus on myönnettiin kiitokseksi arvokkaasta työstä kulttuuriympäristön hyväksi.

Töölönlahden puiston tausta

Töölönlahden puisto on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka. Töölönlahden puisto sai alkunsa 1800 –luvulla huvila-asutuksen ja Töölön puistoyhtiön myötä. Vuonna 1904 valtuusto sain puutarhalautakunnalta suunnitelman, jonka kaupunginpuutarhuri Svante Olsson oli laatinut koskien Töölön-, Eläintarhan-, ja Kaisaniemen rantoja ja siihen oli liitetty myös Kaisaniemen-, Hakasalmen- ja Hesperian puistojen suunnittelu. Urheilullisen kansanpuiston avulla haluttiin yhdistää merenlahdet puistojen avulla. 1920 ja 1930 –luvuilla kaupunki laajeni Töölöseen päin, jolloin Töölönlahden ja Eläintarhan alueiden tavoitteina oli tulla koko kansan virkistysalueeksi, jota myös Zacharias Topelius korosti. Tämän vuoksi alkuperäinen luonto säilytettiin lähes kokonaan ja puistoa rakennettiin osittain hätäaputöinä. Kaupungin puutarhurin kantavana ajatuksena oli luoda ympäristö, missä on mahdollista päästä veden äärelle ja nauttia puista ja pensaista. Oli tärkeää luoda kaupunkilaisille luonnonmukainen paikka, jossa voi olla ja tanssia, jos siltä tuntuu, ilman turhia katseita yhteiskuntaluokasta välittämättä. Hesperian- ja hakasalmenpuisto avattiin yleisölle vuonna 1903. Ympäristö muokkautui merkittävästi, kun vuodesta 1880 lähtien nousi Töölönlahdelle huviloita, joiden arvostus oli hyvin moninaista vuokrakasarmeista professoreiden asumukseen. Hesperian puistossa toimi myös sokeri-, saippua-, suopa-, ja kynttilätehdas, pelikorttitehdas sekä säilyketahdas. Tehtaiden vuoksi Töölönlahden pohja saastui, niin ettei sitä ruopattu uimakelpoiseksi. Merivettä pyritään vaihtamaan pumppaamalla sinne merivettä. Finlandia-talon alla ollut suosittu pesäpallokenttä väistyi 1970 –luvulla ja Oopperatalo ja amfiteatteri nousivat puistoon 1993 –luvulla.  (http://vihreatsylit.fi/toolonlahden-puistoalueen-historia/)

Kulttuuri puhdistaa ympäristöä

Kulttuuri puhdistaa ympäristöä sai alkunsa Finlandia-talon henkilökunnan ajatuksesta lisätä yhteistyötä Töölönlahden eri toimijoiden kesken. Työstyi työpöydälläni kaikkien yhteiseksi siivoustempaukseksi, ja on yhdistänyt siitä lähtien eri Töölönlahden toimijoita, asukkaita ja luonnonsuojelusta ja Itämerestä kiinnostuneita tahoja. Sen avulla on haluttu kiinnittää huomiota Töölönlahden nykytilaan ja luonnon monimuotoisuuteen sekä alueella toimivien tahojen yhteistyöhön. Tapahtumasta on tullut haluttu, kysytty ja odotettu yhteistyökumppaneiden ja talkoolaisten kesken.

Kulttuuri puhdistaa ympäristöä siivoustempaukseen ovat olleet aina kaikki tervetulleita, ja siihen on osallistunut talkoolaisia monelta eri sektorilta. Järjestäjätahoja on useana vuonna ollut vähän yli 20 eri toimitsijaa, ja talkoolaisia on ollut noin 120-150 henkeä. Jo pitkään mukana olleille henkilöille se on toiminut usein kevään avauksena. (https://www.facebook.com/events/1291457197655060/) Talkoiden työstö alkaa usein jo seuraavien talkoiden jälkeen tai loppuvuodesta. Järjestäjätahot toimivat hyvällä yhteistyöllä ja vuosittain talkoilla on nostettu esiin myös ajankohtaisia aiheita, kuten Itämeren kuntoa Pidä Saaristo Siistinä ry:n, Itämerihaasteen ja Silakkasoutujen avulla sekä korostamalla eri hyväntekeväisyyskohteita. Tänä vuonna järjestettiin siivoustalkoot samanaikaisesti Turussa, Tallinnassa kaksi päivää myöhemmin, sekä Pietarissa kymmenen päivää myöhemmin. Siivoustempaus oli osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi –kampanjaa 2018, ja Itämerihaasteen kaupunkiyhteistyötä. Talkoot alkavat usein yhteisellä kokoontumisella, aluejaolla ja ohjeistuksella. Osallistujia pyydetään tuomaan mielenkiintoisimmat roskat installaatioihin, pitämään löydetyistä roskista kirjaa sekä tulemaan lopuksi nauttimaan talkoolaisten evästystä Kaartin Soittokunnan bändin säestyksellä. Siivoustempaukseen on osallistunut yhä enemmän tahoja, jotka ovat osanneet kääntää luonnosta löydetyt roskat aarteeksi, ja luoda niistä taidetta tai muuten korostaa omalla toiminnallaan puhtaamman luonnon merkityksen tärkeyttä, kuten Roska päivässä liikkeen miniroskatyöpajat sekä Kristiina ”Tikke” Tuuran roskainstallaatiot. Aikaisempien siivoustalkoiden Tuuran roskainstallaatioista on tehty roskainstallaatiovideo: Art from Trash (https://youtu.be/qAdgxrI0Zy8).

Siivoustempaus on korostanut Töölönlahden puiston merkitystä Helsingin kaupungille, kaupunkilaisille ja siellä vieraileville turisteille kaikille yhteisenä olohuoneena. Se on osaltaan saanut kiinnitettyä huomiota alueen tilaan konkreettisella tavalla, joka on viimeisen vuoden aikana muokkautunut merkittävästi. Alueesta on muovautunut entistä kauniimpi puisto, jonka uusia avajaisia vietettiin vuonna 2016 Helsinki päivänä. Puistosta löytyy runsaasti puita ja pensaita, pitkiä penkkejä, lasten leikkialue, kuntoilualue, pienempiä puutarhamaisia alueita, hiekkaranta ja laituri. Pinta-alaltaan puisto on 9,5 hehtaaria. (http://hyvakasvaa.fi/tapahtuma/toolonlahden-puiston-avajaiset/)

Roskaantuminen

Useana vuonna Kulttuuri puhdistaa ympäristöä siivoustempaus on saanut paljon huomiota useassa eri mediassa. Toissa vuonna uutisoitiin merkittävästi, kuinka paljon puistojen puhtaana pitoon oikeasti kuluu. Helsingin kaupunki käyttää 3,5 miljoonaa euroa vuosittain puistojen siivoamiseen, joka on viidesosa viheralueiden hoitoon käytetyistä varoista uutisoi MTV, joka tuolloin osallistui Kulttuuri puhdistaa -siivoustempaukseen.  (https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/roskaaminen-aiheuttaa-isot-kulut-helsingin-kaupungille-3-5-miljoonaa-puistojen-siivoamiseen/6418122#gs.FnDc4BY) Silti roskaa löytyy, mikä on tietysti talkoiden ja ympäristötaideteosten kannalta hyvä asia.

Vaikka talkoot ovat vain pieni murunen kokonaisuuden kannalta ovat ne silti muokkautuneet tärkeäksi osaksi Finlandia-talon toimintaa ja siihen osallistuneita tahoja. Kulttuuri puhdistaa ympäristöä siivoustalkoot on tärkeä kaikille siihen osallistuville tahoille sekä alueen asukkaille. Se on huomattu suuressa ja pienessä mittakaavassa, ja sen luomisessa on hyvä yhteistyö, joka kantaa usealla eri tasolla ja monessa eri paikassa. Talkoot on enemmän kuin osiensa summa, saa aikaan hyviä aaltoa, joka vaikuttaa kaikkiin ihmisiin ja kokoaa yhteen hyvän asian puolesta. Se on osaltaan ollut apuna muokkaamassa puistosta sitä mitä se nyt on. Kantavana ajatuksena on tahto tehdä hyvää yhdessä, yhdistää voimavarat ja tehdä Töölönlahden puistosta viihtyisä kaikille siellä liikkujille kasvillisuutta ja alueen monimuotoisuutta kunnioittaen.

Tänä vuonna Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -siivoustalkoot järjestetään 6.5.2019 klo 12-16.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan,
Heidi Majaranta