KOKOUSTILOJEN INNOVAATTORIT BROTHERUS JA VANNI

Elina Brotherus on ajankohtainen valokuvataiteilija. Ranskassa ja Suomessa asuvalla  Brotheruksella on parhaillaan ensimmäisenä suomalaisena yksityisnäyttely Pariisin Pompidou-keskuksessa, yhdessä nykytaiteen arvostetuimmista museoista. Brotherus on esillä myös Finlandia-talon kongressisiiven kokoushuoneessa 10-11.  Kolmiosainen tutkielma nutturaa avaavasta tanssijasta on kokoustilan tyylikäs yksityiskohta. Sijoitettuna huoneen seinälle kuuden hengen kokouspöydän luo, on teos kokouksen ”seitsemäs osallistuja”.

Kuten kaikki talon taideteokset, myös Brotheruksen teos on lainassa HAMin eli Helsingin taidemuseon kokoelmista. Étude en trois parties de danseuse défaisant son chignon, 2007, on triptyykki eli kolmiosainen valokuvateos. Kuvasarjassa tanssija istuu katsojaan selin ja avaa kampaustaan. Brotheruksella on taito saada läsnäolo ja arvoituksellinen etäisyys vangittua samaan kuvaan. Usein kriittisesti tai humoristisesti aiheitaan kuvaava Brotherus on tässä triptyykissä kuvannut malliaan myös klassiseen aiheeseen viitaten. Kokoustilassa teoksen aihe on kieltämättä epätavallinen, ja siksi myös ajatuksia herättävä.

Niin ikään kongressisiiven sisääntulokerroksessa sijaitseva kokoushuone 15 on taiteineen toimiva ja harmoninen kokonaisuus. Kokouspöydän luona on kuvataiteilija Mari Rantasen lähes seinän kokoinen (183x264) akryylimaalaus. Geometrisia kuvioita yhdistelevä abstrakti, This and other pleasures (1982), istuu täydellisesti huoneen värikkääseen sisutusmaailmaan. Maalauksen taidokkaasti toistuvat kuviot rauhoittavat tilan yleisilmeen ja luo tunnelmaan hieman meditatiivisen lisämausteen.

Huoneen vastakkaisella seinustalla on abstraktin taiteen pioneerimme, Sam Vannin grafiikkaa. Serigrafiasalkku (2 kpl nelivärisiä etydejä), 1982 on väreineen ja geometrisine muotoineen hämmästyttävän saumaton osa huoneen harmoniaa.
             
Sam Vanni, vuoteen 1941 asti Samuel Besprosvanni (s. 1908 - k. 1992) muistetaan myös aikansa innovaattorina, taiteen suunnan muuttajana ja kokeilijana. Muistojaan Vannista on minulle kertonut opettajani kuvataiteilija Eila Ekman-Björkman*. Hän muisteli aikoja, jolloin hän oli Taideakatemian ja Vannin oppilaana opintomatkalla Pariisissa. Vanni vei oppilaansa Pariisin Les Hallesiin luonnostelemaan tutkielmia lihasta. Hallissa haisi teurastetulta ruholta ja Vanni innoitti oppilaitaan näin: Maalatkaa ja piirtäkää lihan hajukin!

Yhtä lailla voimme ajatella, että kokoustiloissa oleva taide innoittaa ja haastaa luovaan ajatteluun.  Ei suoraan käskien vaan miellyttävästi ja tiedostamatta. Taide on se salainen ainesosa seminaarissa, aivoriihessä tai ryhmätyösessioissa. Taiteen tärkeänä tehtävänä on olla motivoiva innovaattori.

-Tanja Nyo 

* Kirjoittaja koordinoi Finlandia-talon kokouksia ja on juuri valmistuva kuvataiteilija.

Innovatiiviseen ympäristöön sopivat innovatiiviset kokoustarjoilut, vaihtoehdoksi Finlandia-ravintola ehdottaa vaikkapa nyhtökauralla ja punajuurihummuksella täytettyä rieskarullaa, jonka kyytipojaksi käy Reilun kaupan luomulimonadi LemonAid. Pikkumakeaksi voi valikoitua oman keittiön tatti-suolakaramellimacaroni, jonka yllättävä makuyhdistelmä ehkä askarruttaa, mutta vie kielen mennessään!

 Kuvat:
-Hanna Kukorelli, HAM
-Laura Oja
Teokset ovat lainassa HAM Helsingin taidemuseolta. Taideteokset on valinnut tiloihin HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista HAMin kuraattori Kati Nenonen

#HAM #taide #finlandiatalo #töölönlahti #finlandiablogi