Kokki maatilalla

Olen tavannut yhteistyökumppanimme Herrakunnan Lampaan farmarit Sari Jaakolan ja Jaakko Jussilan täällä Finlandia-talolla useita kertoja ja nyt oli minun vuoroni lähteä heille kyläilemään. Kesällä oli sopivasti aikaa, joten pakkasin perheeni autoon ja lähdimme kohti Salossa sijaitsevaa Pertteliä. 
 
Vihdin Herrakunnalla perustettu tila muutti uudelle paikkakunnalle, jotta laajeneminen olisi mahdollista. Uusi koti löytyi Perttelistä Jaakon kotikonnuilta. Koska uusi tila rakennettiin tyhjästä, oli se mahdollista suunnitella ja rakentaa puhtaalta pöydältä nykyaikaiseksi sekä eläinten ehdoilla toimivaksi. Lampola rakentuikin suomalaisella käsityöllä hienosti suunnitelmien mukaan kapeaksi ja pitkäksi tilaksi, jossa otettiin huomioon sekä eläinten että hoitajien hyvinvointi. Lampolasta ja tilan historiasta löytyy lisätietoa Herrakunnan Lampaan omilta kotisivuilta. 
 
Maatiaislajit lampaista ja naudoista ovat Sarin ja Jaakon valinta, ja hyvä niin. Valtaosa lampaista on Kainuunharmasta, mutta joukossa on myös valkoista ja ruskeaa suomenlammasta. Kainuunharmaksen liha on hienosyistä ja vähärasvaista, joten se poikkeaa merkittävästi marketeissa myytävästä tuontilihasta. Lampaiden lisäksi Herrakunnan lammastilan mailla käyskentelee myös kyyttö-, länsisuomenkarja- ja lapinlehmälaidunvasikoita. Laidunvasikalla tarkoitetaan, että eläin on kasvatettu lajinmukaisesti vapaissa laidunoloissa. Kesäisin kaikki vasikat ja lampaat laiduntavat yhdessä tilan lannoittamattomilla luonnonlaitumilla. Tällä tavoin säilyy myös harvinainen elinympäristö uhanalaisille kasvi- ja eliölajeille. Monipuolisempi ruokavalio tuo lihaan nyansseja, joita yksipuolisella ruokinnalla ei lihaan saada. Vaihteleva maasto ja luonnonlaitumen paratiisimaisuus antavat mahdollisuuden lajityypilliseen laiduntamiseen, puhtauteen, vapauteen ja stressittömyyteen.
 
Sarin ja Jussin kanssa on aina mukava tehdä yhteistyötä. Raudanluja ammattitaito ja rentous mahdollistavat mutkattoman tekemisen. Finlandia-talolla järjestetään lokakuussa Kokit & Farmarit –illallinen, jolloin on loistava tilaisuus tulla maistamaan vasikka-annostani ja kuuntelemaan farmareiden kuulumisia. Samalla on myös mahdollista keskustella Sarin ja Jaakon kanssa heidän työstään Herrakunnan Lampaan maatilalla.
 
Timo Lepistö, keittiöpäällikkö
Finlandia-ravintola
 
 
Kuvat: Piritta Kaartio