Keittiön tervehdys

Syksyinen sinapinsiemen-vinaigrette ja paahdettu porkkana-fenkolisalaatti
 
Syksy on juuresten aikaa. Tämän reseptin tekniikkaa voi käyttää eri juureksille, jolloin niistä saadaan intensiivinen ja makea maku aikaiseksi. Sinapinsiemen-vinaigrette voi valmistaa aikaisemmin ja sitä voi hyödyntää myös lämpimien vihannesten ja lisukkeiden nostattajaksi. Vinaigrette säilyy myös erittäin hyvin jääkaapissa.
 
Sinapinsiemen-vinaigrette
3 dl valkoista balsamicoetikkaa
1 dl keltaisia sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
3 dl rypsiöljyä tai muuta neutraalia öljyä
 
Laita kattilaan etikka ja sinapinsiemenet. Keitä noin 5 minuuttia ja anna jäähtyä huoneen lämmössä. Lisää suola ja sekoita mukaan öljy. Laita kastike suljettavaan astiaan jääkaappiin odottamaan. Kastike paranee, jos se saa tekeytyä muutaman päivän jääkaapissa ennen käyttöä. Sinapinsiemenet myös pehmenevät ajan kuluessa.
 
Paahdettu porkkana-fenkolisalaatti
1 kg väriporkkanoita
1 kpl fenkolia
1 pnt lehtikaalia tai muuta syksyistä salaattia
muutama oksa basilikaa, rakuunaa tai muuta yrttiä
öljyä
 
Lämmitä uuni 250 °C. Öljyä kevyesti uunin kestävä vuoka. Pese ja kuivaa porkkanat, sivele hieman öljyä porkkanoiden pintaan, laita uunivuokaan ja paahda noin 15-20 minuuttia. Porkkanoiden tulisi ottaa erittäin hyvä paahto pintaan, mutta jäädä silti napakaksi sisältä. 
 
Jäähdytä huoneen lämmössä. Jos käytät lehtikaalia, sen voi pesun ja kuivauksen jälkeen repiä uunipellille ja kuivattaa rapeaksi uunin jälkilämmöllä, noin 5 min.
Leikkaa fenkoli ohuiksi lastuiksi. Leikkaa porkkanat haarukkapaloiksi, värikontrastin saa parhaiten esille  jos halkaiset porkkanat ennen paloittelua. 
Kasaa salaatti kulhoon. Laita runsaasti sinapinsiemen-vinaigrettea päälle ja viimeistele annos lehtikaalisipseillä.