Kasvisruokaa kiitos!

Kasvisruoasta on tullut parin viime vuoden aikana entistä suositumpaa ja jopa trendikästä. Erityisesti viimeisen vuoden aikana keskustelu ruoan merkityksestä kasvihuoneilmiön hillitsemisessä on noussut parrasvaloihin. Oxfordin yliopiston suurtutkimusten mukaan siirtyminen kasvisruokavalioon vähentäisi muun muassa kasvihuonekaasuja, vesistöjen rehevöitymistä ja maaperän saastumista ja liha- ja maitotuotteiden vaihtaminen kasviruokavalioon on paras tapa vähentää kuluttajan ympäristöjalanjälkeä. 

Finlandia-talossa tapahtumanjärjestäjillä on ollut jo pitkään mahdollista tilata kasvisruokapainotteinen ilmastolounas. Ravintola valmistaa myös kokonaan kasvispohjaisia tai vegaanisia tarjoilukokonaisuuksia tapahtuman järjestäjän tilauksesta. Isojen tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät suhtautuvat kuitenkin vielä hieman varovaisesti siihen, että koko menu on kasvisruokaa, sillä hän miettii miten tilaisuuteen tulevat henkilöt suhtautuvat, jos tarjolla on ”pelkkää” kasvisruokaa.

Finlandia-talon keittiöpäällikkö Timo Lepistö kannustaa rohkeasti kokeilemaan kasvisruokapainotteisia kokonaisuuksia sekä kokonaan vegaanisia vaihtoehtoja. ”Meidän huippuammattilaiset keittiössä suunnittelevat ja miettivät menut tarkkaan pieniä yksityiskohtia myöten ja varmistavat, että tarjottava ruoka on kokonaisuudessaan erinomainen kokonaisuus.” Ennen isoja tilaisuuksia asiakkaalla on mahdollisuus tulla koemaistamaan menu etukäteen.

Maaliskuun toinen päivä Nuorten Agenda2030 -ryhmä järjestää Finlandia-talossa yhteistyössä Sitran kanssa Meidän Ilmasto2030 – Nuorten ilmastokokouksen. Yli 500 nuorta ympäri Suomen kerääntyy Finlandia-talolle keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja vaatimaan päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa. Tapahtumassa julkaistaan nuorten ilmastojulkilausuma, jota on ollut työstämässä yli kaksikymmentä nuoriso-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöä. Julkilausuma avaa ilmaston nykytilaa ja rakentaa nuorten vision siitä, millaisia ilmastotekoja Suomessa pitää tehdä vuoteen 2030 mennessä.

Meidän Ilmasto2030 -tilaisuus on Finlandia-ravintolan näkökulmasta poikkeuksellinen, koska siellä tarjoiltava ruoka on täysin vegaanista. Vaikka Finlandia-talossa on pitkään ollut mahdollista tilata tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä vegaanista että kasvisruokaa, sitä kuitenkin tilataan suhteellisen vähän. Nuorten Agenda2030 –ryhmän puheenjohtaja Siiri Mäkelä ei ole järjestänyt vastaavia tapahtumia aiemmin, mutta hän on varma, että vegaaniruoka on heidän organisaationsa linja myös tulevissa tapahtumissa. ”En haluaisi nähdä vegaaniruokaa erityisruokavaliona ja rohkaisen myös muita tapahtumanjärjestäjiä ajattelemaan näin. Ilmaston näkökulmasta eläinperäisen ruoan tuotantotapojen on muututtava ja kulutuksen laskettava. Minusta on hyvin ristiriitaista, jos ilmastonmuutoksen hillitsemistä käsittelevässä tapahtumassa tarjotaan lihaa.” 

Siirin mukaan tapahtumajärjestäjät voivat osaltaan edistää vegaaniruoan muuttumista normiksi. Onnistuneen tarjoilun kautta ihmiset huomaavat tapahtumissa, että vegaaninen ruoka voi olla ihan yhtä hyvää ja täyttävää kuin eläinperäinenkin. Jos välttämättä haluaa tarjota vaihtoehtoja, niin hyvä käytäntö on esimerkiksi ottaa vegaaniruoka perusvaihtoehdoksi, jolloin eläinperäisen valinnan joutuu erikseen ilmoittamaan. 

”Olemme saaneet tarjoiluvalinnastamme pelkästään positiivista palautetta. Esimerkiksi eräs osallistujamme kommentoi "Ihanaa! Kerrankin en ole erityinen, arvostan!". ”

Meidän Ilmasto2030 – Nuorten ilmastokokous järjestetään Finlandia-talossa 2.3.2019 Tilaisuutta voi seurata Facebookissa  ja hastagilla #meidänilmasto!