Hyperlokaalia yhteistyötä

On toukokuun loppu, aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja linnut laulavat. Ilmassa tuoksuu multa ja joka puolella maasta nousee eri vaiheessa olevia kasvin taimia. Pellolla työntekijät ovat istutustöissä. Olemme Finlandia-talon keittiöpäällikön Timo Lepistön kanssa Stadin puutarhurin vieraina. Stadin puutarhurin luomuviljelmät sijaitsevat historiallisella Herttoniemen kartanon alueella. Finlandia-talon ravintola teki viime talvena yhteistyösopimuksen puutarhurin kanssa. Helmikuussa sovittiin yhteisesti päälinjoja, mitä kasveja ja yrttejä puutarhan on mahdollista toimittaa ja toisaalta millaisia erityistoiveita ravintolalla on. Nyt toukokuun lopussa olemme paikan päällä tutustumassa viljelmiin ja raaka-aineisiin. Kasvihuoneessa puutarhuri Jan Liesaho ojentaa Timolle maisteltavaksi eri taimien lehtiä. ”Maistapa tätä, tässä on aika kiva maku. Toimisiko tämä teillä?”

Tämän tiiviimmäksi ja läheisemmäksi yhteistyö viljelijän kanssa ei voi mennä. Pellon laidassa sovitaan, että puutarhuri ilmoittaa säännöllisesti kesän ja syksyn aikana, mikä yrtti tai juures kypsyy parin viikon varoitusajalla, jotta keittiössämme päästään suunnittelemaan seuraavan kahden viikon tapahtumien menut mahdollisimman tuoreiden ja lähellä tuotettujen luomuraaka-aineiden ympärille.

Stadin puutarhurille on tärkeää toimia luontoa ja paikallisuutta kunnioittaen. Luonnonmukaisesti viljeltyjä ensiluokkaisia puutarhakasvien, perunoiden, marjojen, hedelmien ja yrittien lisäksi puutarhalta löytyy myös harvinaisempia perinnekasveja ja lajeja, jotka ovat katoamassa suomalaisista kaupoista ja ruokapöydistä. Tila toimittaa tuotteensa pääsääntöisesti Finlandia-ravintolan tapaisiin sopimusravintoloihin. Viikonloppuisin tilalta myydään tuotteita myös kuluttajille.

Finlandia-talon ruokafilosofiaan hyperlokaalin toimittajan käyttäminen sopii täydellisesti. ”Haluan että keittiöstämme tuleva ruoka on ikään kuin oodi suomalaiselle käsityölle. Tiedämme mistä raaka-aineemme tulevat ja teemme itse paljon käsityötä ja käytämme aikaa suunnitteluun. Suomessa on maailman parhaat raaka-aineet ja haluamme käyttää niitä niin paljon kuin mahdollista”, kertoo keittiöpäällikkö Lepistö yhteistyön vaikuttimista.