Hölkkää ympäristö siistiksi

Plogging eli roskajuoksu on saanut kansainvälisen nimensä ruotsin sanoista plocka upp (poimia) ja jogging (hölkätä). Ploggingista on muodostunut viime vuosina trendikäs harrastus, ja vaikka ruotsalaiset ovatkin sen jokseenkin omineet, on roskajuoksua harrastettu ympäri maailman jo vuosia ympäristön ystävien puolesta, Suomessakin esimerkiksi Roska päivässä -liikkeen toimesta. Ploggingille löytyy jo lukuisia suomalaisia Facebook-ryhmiä, ja #ploggingfinland ja #roskajuoksu sisältävät jo satoja julkaisuja. Myös erilaisia ploggingille pyhitettyjä tapahtumia nousee koko ajan enemmän, kuten Siivouspäivän ja Fortumin plogginghaaste ja Suomen Ladun ohjatut plogging-illat.

Roskajuoksu on helppo aloittaa, se vaatii vain hyvät kengät, säänmukaisen vaatetuksen ja roskapussin. Kokeneempi ploggaaja saattaa sellaisen löytää vaikka tienposkesta. Valinnaisiksi varusteiksi voi napata mukaansa puutarhakäsineet ja roskapihdit juoksua helpottamaan. Roskajuoksua ei tule sekoittaa perinteiseen siivoamiseen, sillä ploggailuun kuuluu nimensä mukaisesti juoksu. Roskakasan kohdatessaan ploggaaja poimii niistä muutaman keräillen roskia pitkin matkaansa, kuitenkin liikkeessä pysyen. Energisempi harrastelija voi halutessaan liittää ploggaamiseen myös vaikka kyykkyjä ja venyttelyä roskien keräämisen lisäksi.

Ympäristotietoisempi ploggaaja voi seurata Suomen Ladun vinkkejä ja kerätä roskat kestokassiin ja lajitella ne vielä juoksun päätteeksi. Näin minimoidaan luontoon päätyvää muovia, ja roskat pääsevät takaisin kiertoon. Ploggaamisen päätarkoitus on kuitenkin pitää luonto puhtaana, joten myös oman pussin kiikuttaminen lähimpään jäteastiaan on jo itsessään hieno teko. Isommalla porukalla plogatessa tulisi olla yhteydessä alueensa jätehuoltoon, jotta roskat eivät päädy vahingossakaan takaisin luontoon.

Ploggailua voi kokeilla vaikka maanantain 6.5. Kulttuuri puhdistaa ympäristöä -siivoustempauksessa, jossa siivoamme yhdessä Töölönlahtea yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Tervetuloa siis nauttimaan luonnosta keväiselle Töölönlahdelle! Kulttuuri puhdistaa ympäristöä 2019 -tapahtuman aloitus Café Verandan edessä 6.5. klo 14.