Hedelmällistä kahvipöytäfilosofiaa

”Haaveilen taiteesta, jossa vallitsevat tasapaino, puhtaus ja tyyneys vailla kiusallista tai häiritsevää aihetta – sen mieltä rauhoittavasta vaikutuksesta, joka on kuin hyvä nojatuoli tarjoten rentoutusta fyysiseen väsymykseen.Henri Matisse
 
Ranskalaisen taidemaalarin, Henri Matissen, kuuluisa ajatus taiteesta mielen ja kehon tasapanoittajana on inspiroittanut taiteilijoita jo läpi vuosisadan. Lausetta on siteerannut myös kuvataiteilija Tuula Lehtinen viittauksena nojatuoliin taiteen metaforana. Lehtisen Huonekalumaalauksia-sarjaan kuuluva teos, Kahvihuoneen maisema (2002), on esillä Finlandia-talon hallintokerroksen käytävällä. Näyttävän kokoinen taulu (160 x 160 cm) on lainassa HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista.
 
Tamperelainen kuvataiteilija ja taidegraafikko Tuula Lehtinen (1956) on tunnettu etenkin useiden eri printtitekniikoiden taitamisesta sekä suurikokoisista mosaiikkitöistään julkisissa tiloissa, kuten kauneutta käsittelevästä teoksesta HAM Helsingin taidemuseon wc-tiloissa Tennispalatsissa. Taiteen tuominen osaksi arkkitehtuuria onkin muodostunut Lehtiselle tärkeäksi tehtäväksi. Taiteellaan hän haluaa myös nostaa kunniaan sekä käsillä tekemisen perinteet että modernin teknisen osaamisen, usein näitä rohkeasti yhdistellen.
 
Kahvihuoneen maisema-teoksessaan taiteilija leikittelee maalauksen ja huonekalun rooleilla. Perinteiseen öljyvärimaalaukseen on yhdistelty huonekalumaisia ominaisuuksia, kuten pehmusteita ja verhoilukuoseja. Tämä pehmusteinen vaikutelma on luotu taulun kehyksillä. Suurehkoa maalausta reunustaa muhkeat kehykset, joissa on silkkipainettua kukkakuviointia. Kuviointi tuo mieleen viktoriaanisen ajan romanttiset kuosit. Itse maalaus vie sekin ajatuksissa menneille vuosisadoille. Pastoraalimaisema voisi hyvin olla peräisin 1800-luvulta, paahteinen iltapäivä laaksossa ja hulppea maisemamaalaus kartanon kahvitteluhuoneessa. 
 
Kahvihuoneen maiseman ääreltä löytyy nyt myös Finlandia-talon henkilökunnan kahvitaukopaikka. Suuret pöyreät pöydät ja mukavat nojatuolit on varattu iltapäivien yhteisiin kahvihetkiin. Tarjolla on aina tuoreita hedelmiä, sekä silloin tällöin pieniä herkkuja. 
 
Yhteisillä iltapäivähetkillä on tärkeä merkitys koko työyhteisön hyvinvoinnin kannalta, ja siksi myös taukotarjoiluihin voi sisältyä oivaltavaa arjen filosofiaa - kuten hedelmiä. Väsymyksen torjuntaan nämä vitamiinipommit ovat ylivertaista ravintoa eikä hedelmiä voi väheksyä flunssakauden torjuntatehtävissäkään. Piristävien ja terveellisten tarjoilujen suosio onkin ollut tasaisen taattua eikä takavuosille jääneitä ”perinnekeksejä” ole haikaltu sen koommin takaisin. Yhteisiä herkutteluhetkiäkään ei toki ole täysin unohdettu, joten kakkukahvit nautitaan edelleen aina hyvän syyn sattuessa.  
 
Henkinen ja fyysinen vireys on mitä suuremmassa määrin työhyvinvointia. Fyysistä uupumusta varmemmin nykytyön vaatimukset väsyttää tekijänsä pään. Lounastauon lisäksi työpäivän aikana on siis syytä suoda keholle ja mielelle ainakin yksi kunnollisempi hengähdystauko.
 
Iltapäiväkahvien ääressä vaihdetaan vilkkaasti ajatuksia kollegoiden kesken, mutta yhtä hyvin taukoon sopii myös hetken hiljentyminen. Halutessaan itse kukin voi myös rentoutua nojatuolimatkaamalla Kahvihuoneen maisemaan. Taulun rauhoittavalla ja kiehtovalla maailmalla saattaa olla yllättävän virkistävä vaikutus loppupäivään. Tarkemmin ajatellen, taiteellakin on keinonsa tuoda piristävää C-vitamiiinia kahvipöytään. Ja juuri tästä taisi se itse mestari Matissekin puhua.
 
 Tanja Nyo - kirjoittaja on usean vuoden ajan Finlandia-talon lämpiöitä mittaillut kuvataiteilija.
 
 Teoskuva Yehia Eweis, HAM 
Teokset ovat lainassa HAM Helsingin taidemuseolta. Taideteokset on valinnut tiloihin HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista HAMin kuraattori Kati Nenonen.