Finlandia-talon keittiössä on vastuullisuus DNA:ssa

Finlandia-ravintolan keittiöpäällikkö Timo Lepistö on intohimoinen lähiruoan ja vastuullisesti tuotetun ruoan puolesta puhuja. Hänen filosofiansa näkyy myös Finlandia-talon ravintolan tarjonnassa. ”Oikeastaan voidaan sanoa, että vastuullisuus on meidän dna:ssa”, Timo toteaa. Finlandia-ravintolan palvelukonseptin tuottaa Kanresta Oy, joka on Suomen Kansanterveysyhdistys ry:n tytäryhtiö. Käyttämällä Finlandia-ravintolan palveluita tuet yhdistyksen jäsenjärjestöjä, jotka ovat Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen Sydänliitto ry ja Vanhustyön keskusliitto ry. 
 
Finlandia-ravintolalle on jo syyskuussa 2014 myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti osoituksena määrätietoisesta työstä ympäristön hyväksi. Ravintola on mukana myös Portaat luomuun – ohjelmassa.
”Vastuullisuus keittiössämme näkyy muun muassa siinä, että käytämme luomujuureksia niin kauan kuin niitä on saatavilla, ja jos luomua ei ole, niin käytämme vähintäänkin kotimaista lähituotantoa. Suomessa on aikoja, jolloin ravintolan on pakko ostaa myös ulkomailla tuotettua tavaraa, mutta niissäkin hankinnoissa pyrimme siihen, että kaikki on hyvin ja järkevästi tuotettua.” 
 
Finlandia-ravintolassa prosessoidaan ruoka hyvin pitkälle itse, jotta tiedetään, mistä raaka-aineet tulevat.  Lisäksi hankinnoissa pyritään aina siihen, että kaikki kala on kotimaista ja kestävästi kalastettua. Samoin lihatuotteissa pyritään käyttämään jatkuvasti kotimaista tuotantoa. Asiakkaan pyynnöstä voidaan myös valmistaa erityisiä ilmastoystävällisiä tarjoilukokonaisuuksia, kuten täysin kasvis- tai vegaanipohjaisia tarjoiluja. 
 
Timo Lepistöstä siirtyi luotsaamaan Finlandia-talon keittiötä syyskuussa 2016 ja siitä lähtien hän on kehittänyt keittiön ruokatuotetta selvästi suomalaiseen ja pohjoismaalaiseen suuntaan. ”Me toimimme tässä upeassa Finlandia-talossa ja se mielestäni velvoittaa meitä tarjoamaan hyvää, lähellä tuotettua suomalaista ruokaa. Tästä syystä me ostamme usein raaka-aineemme esimerkiksi pientuottajilta.” Pientuottajien käyttö isojen tapahtumien talossa on välillä haastavaa ja vaatii hyvää ennakkosuunnittelua. ”Esimerkiksi kun järjestimme tilaisuuden 3 500 asiakkaalle, piti pientuottajilta varata liha jo vuosi ennen tapahtumaa ja samoin tilata tilaisuutta varten kasvatettavat perunat.” 
 
Finlandia-talon yleisölle avoimessa kahvilassa, Café Verandassa, pääsee tutustumaan arkisin lounasaikaan talon ruokafilosofiaan ja ruokatuotteeseen. ”Café Verandan lounasta ei koskaan suunnitella pitkälle aikavälille, koska haluamme säilyttää mahdollisuuden kokeilla ja kehittää jatkuvasti.” Lounaalla on tarjolla aina keittovaihtoehto sekä salaattipöytä. ”Salaattipöytämme tarjonta on aina tuoretta ja monipuolista. Pöydästä löytyy aina kalaa sekä maito- ja kasviproteiinia ja käytämme aina monipuolisia kypsennysmetodeja. Ollakseen yksinkertainen salaattipöytä, se on erittäin monipuolinen ja sieltä löytyy monipuolisesti makuja ja rakenteita, suosittelen kokeilemaan!” Timo kehottaa.