Finlandia-talo on ympäristövastuun kokenut konkari - Lokakuu 2019

Yhä useampi tapahtumanjärjestäjä on kiinnostunut vastuullisuudesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Keskeinen rooli näiden tavoitteiden toteutumisessa on tapahtumapaikan valinnalla. Pääseekö paikalle julkisilla liikennevälineillä? Miten ympäristönäkökulmat otetaan huomioon tarjoiluissa ja kiinteistön ylläpidossa? 
 
Finlandia-talo on Suomen kansainvälisesti tunnetuin tapahtumatalo. Jo yli kymmenen vuoden ajan olemme tehneet määrätietoista työtä ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Toimintamme noudattaa ISO 14001-ympäristöjärjestelmän ja ISO 9001- laadunhallintajärjestelmän standardeja. 
 
Valitse vihreämmin 
 
Tapahtumien vastuullisuudesta on tullut ominaisuus, jota osallistujat arvostavat yhä enenevissä määrin. Siksi se kannattaa nähdä mahdollisuutena, ei kuluna. Vastuullisen tilaisuuden toteutus edellyttää huolellista suunnittelua ja valintoja, joissa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Näissä kokenut henkilökuntamme auttaa mielellään. Ehdotamme ratkaisuja sopivan tilan valintaan ja käytännön järjestelyihin. Säädämme ilmanvaihdon, valaistuksen ja lämmön tilaisuuden todellisen keston mukaan. 
 
Otamme ympäristövaikutukset huomioon pienissäkin yksityiskohdissa. Painettavien opasteiden sijaan käytämme digitaalisia opastinnäyttöjä. Tarjoamme erilaisia digitaalisia ratkaisuja myös tilaisuuden ilmeen rakentamiseen. Pöytäliinamme ovat pestäviä ja messumattomme kierrätettäviä. Kertakäyttöastioiden sijaan käytämme posliiniastioita, laseja ja metallisia aterimia. Monet Finlandia-talolla toteutettavat tilaisuudet, kuten kaikki EU-puheenjohtajakauden kokoukset, ovat jo täysin paperittomia. 
 
– Tänä vuonna Finlandia-talossa järjestetään lähes 900 tapahtumaa. Tässä mittakaavassa pienilläkin ympäristöteoilla on suuri vaikutus. Liityimme vastikään ilmastokumppanit-verkostoon. Sen seurauksena asetimme uusia sitovia tavoitteita muun muassa jätehuollon kehittämiseen, kiinteistöhuollon hankintoihin ja Finlandia-ravintolan kiertotalousajatteluun, kertoo Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen. 
Sijainti on Finlandia-talolle selkeä valtti. Alvar Aallon mestariteos sijaitsee Helsingin ytimessä, kävelymatkan päässä kaikista keskustan nähtävyyksistä. Sijaintimme joukkoliikenteen solmukohdassa mahdollistaa saapumisen niin junalla, raitiovaunulla, bussilla kuin metrolla. 
 
Ekologisuutta tarjoiluihin 
 
Tarjoiluista voi syntyä jopa 60 prosenttia tapahtuman hiilijalanjäljestä. Siksi keittiössä tehtävillä valinnoilla on suuri vaikutus. Finlandia-ravintolan sydän sykkii lähi- ja luomuruoalle. Ravintola on mukana Ekocentrian Portaat luomuun -ohjelmassa tasolla viisi.  
 
Keittiöpäällikkö Timo Lepistölle on tärkeää, että raaka-aineiden kuljetusmatkat pyritään pitämään pieninä. Lähin tavarantoimittajamme Stadin puutarhuri sijaitsee Herttoniemessä, noin seitsemän kilometrin päässä. Sieltä poiketaan välillä toimittamassa tuoreita raaka-aineita sähköskootterilla.  Kaikki ruoat valmistetaan omassa keittiössämme, joten pystymme tarjoamaan yksilöllisesti räätälöityjä tarjoiluja. Miltä kuulostaisi ilmastoystävällinen tai vegaaninen tarjoilukokonaisuus? Ekologisuutta korostavasta tarjoilusta syntyy elämyksellisiä tarinoita, jotka tuovat lisäarvoa tapahtumaan.  
 
– Ruokahävikin pyrimme minimoimaan tarkalla suunnittelulla. Ruoan keskikulutuksen arvioinnissa huomioimme esimerkiksi kuinka paljon osallistujissa on naisia ja miehiä ja onko kesä vai talvi. Hävikin vähentämisessä on ensiarvoisen tärkeää, että saamme mahdollisimman tarkan tiedon osallistujamäärästä ennakkoon, Timo Lepistö muistuttaa. 
 
Juomatarjoiluissa suomalainen raikas hanavesi on monelle ulkomaalaiselle vieraalle elämys. Esimerkiksi Trump-Putin-huippukokouksen mediakeskuksessa toimittajille jaettiin juomapullot, joita he saivat itse täyttää hanasta. Tämä vahvisti mielikuvaa Suomesta puhtaana ja turvallisena maana. Juhlallisempiin juomatarjoiluihin tarjoamme muun muassa laajan valikoiman vastuullisesti tuotettuja viinejä. 
 
Finlandia-ravintolaa pyörittää Kanresta, jonka tuotot ohjataan kansanterveyden edistämiseen. 
 
Kävijämäärät ylös, mutta kulutus alas 
 
– Finlandia-talon ylläpidossa parannuksia tehdään kestävää kehitystä ajatellen. Seuraamme esimerkiksi energian ja veden kulutusta tarkasti. Pitkäjänteisellä työllä olemme saaneet vähennettyä kulutusta yli kymmenen vuoden ajan, vaikka kävijämäärät ovat samaan aikaan kasvaneet, mainitsee Finlandia-talon tuotanto- ja palvelupäällikkö Heikki Mäkelä. 
 
Olennaisessa osassa on ollut vuonna 2016 käyttöön otettu toiminnanohjausjärjestelmä, jonka avulla voimme säätää valoa ja lämpöä tilakohtaisesti. Vuosien 2008 ja 2018 välillä sähkön kulutusta on saatu laskettua -31,88 prosenttia ja kaukolämmön -51,4 prosenttia. Sähkössä säästöä on saatu muun muassa siirtymällä valaistuksessa asteittain led-lamppuihin. Veden kulutusta on saatu laskettua -44,49 prosenttia esimerkiksi vaihtamalla hanoihin säästösuuttimet ja säätämällä wc-istuimien huuhtelumäärää. Tuotamme osan käyttämästämme energiasta aurinkopaneeleilla, jotka asennettiin Finlandia-talon katolle ensimmäisten joukossa Euroopassa: 180 aurinkopaneelia kattavat muutaman prosentin koko vuoden sähkön kulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä osuus voi nousta jopa 25 prosenttiin koko talon energiankulutuksesta. 
 
Vastuullisuuden mittaristoa hiomassa 
 
Jaamme mielellään kokemuksen tuomaa tietotaitoa. Finlandia-talo valittiin hakijoiden joukosta pitopaikaksi ensimmäiselle Sustainable Meeting -toimintamallin mukaiselle tilaisuudelle. Toimintamallin ovat kehittäneet Helsinki Marketing ja Woltti Group. Sen avulla voidaan mitata ja lisätä kansainvälisten B2B-tapahtumien vastuullisuutta.  Pilottitapahtuma järjestettiin Finlandia-talossa syyskuussa 2019. Osallistujia kannustettiin saapumaan paikalle julkisella liikenteellä. Tilaisuudessa tarjottiin vain kasvisruokaa ja juomaksi hanavettä. Jotta ruokahävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän, tieto osallistujien todellisesta määrästä selvitettiin tarkasti etukäteen. Kaikki materiaalit toimitettiin vain sähköisesti. 
 
Vastuullisuustavoitteista viestittiin osallistujille avoimesti sekä etukäteen että itse tapahtumassa. Tällä saatiin hyviä tuloksia. Päivän lopuksi laskettiin tapahtumakohtainen hiilijalanjälki, joka oli vain 2,89 kiloa/henkilö. Yleensä vastaavissa tapahtumissa hiilijalanjälki on 6–8 kiloa/henkilö. 
 
– Tulosten avulla kehitetään mittaristoa ja ohjeistusta, jotka hyödyttävät jatkossa kaikkia vastuullisten tapahtumien järjestäjiä. Tästä on varmasti apua kaikille tapahtumataloille. Olemme otettuja siitä, että Finlandia-talo valittiin pilottitapahtuman pitopaikaksi. Meillä voi järjestää ilmastoystävällisen tapahtuman, jonka hiilijalanjäljen voi mitata, toimitusjohtaja Johanna Tolonen iloitsee. 
 
 
Finlandia-talon löydät MyHelsinki.fi-sivun uudesta Valitse vastuullisemmin -palvelusta. 
Sivustolla kaupunkilaisille, matkailijoille ja muille kävijöille tarjotaan tietoa vastuullisesti toimivista yrityksistä. Kategorioita on kuusi, ja Finlandia-talo on mukana tapahtumatilat-kategoriassa.