Finlandia-ravintola on lisännyt luomun käyttöä porras portaalta

Asiakas odottaa ravintolalta hyvää ruokaa, laadukkuutta, puhtaita raaka-aineita ja asiakaslähtöistä palvelua. Näiden odotusten rinnalla myös ympäristöasiat kiinnostavat asiakkaita yhä enemmän ja ruoan toivotaan olevan ilmastovastuullisesti tuotettua. Luomutuotannon avulla voidaan tuottaa puhtaita, terveellisiä ja ympäristön kannalta parempia raaka-aineita. 

Luomutuotanto tarkoittaa sitä, että raaka-aineet, kuten vilja, kasvikset, marjat, liha, maito ja kananmunat on tuotettu luonnonmukaisesti eli luomuna. Luomutuotannossa ei käytetä keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita, vaan tuotanto perustuu luonnon omien ravinteiden hyödyntämiseen viljelyssä ja rikkakasvien torjuntaan viljelykierron avulla. Luomuelintarvikkeiden koko tuotantoketju perustuu luonnonmukaisiin ja ympäristöä säästäviin valintoihin. Tuotantotapa ulottuu pellolta aina pöydälle eli valmiisiin elintarvikkeisiin asti. 

Finlandia-ravintola käyttää paljon luomuraaka-aineita ja on ollut mukana Ekocentrian hallinnoimassa Portaat luomuun -ohjelmassa jo vuodesta 2015 lähtien. Portaat luomuun on yksityisille ja julkisille ruokailupalveluille suunnattu vapaaehtoinen ohjelma, ohjaa kestäviin valintoihin ja opastaa lisäämään luomuraaka-aineiden käyttöä. 

Finlandia-ravintola on ohjelmassa tasolla 5, mikä tarkoittaa, että ravintola käyttää laajaa valikoimaa, vähintään 20 erillistä luomutuotetta, minimissään kaksi kertaa viikossa. 

Finlandia-ravintolan keittiöpäällikkö Timo Lepistön mukaan luomua suositaan hankinnoissa aina kun se on mahdollista ja järkevää. Luomun käyttöä on lisätty ravintolassa porras portaalta asiakkaiden toiveiden ja odotusten mukaisesti. Mikäli yrityksen arvoihin on kirjattu vastuullisesti tuotettu puhdas ruoka ja ympäristöystävällisyys, niin tilaisuuden tarjoilut voidaan myös räätälöidä vastaamaan yrityksen omia arvoja. Kestävä kehitys, kiertotalous ja yhteiskuntavastuu huomioidaan mahdollisuuksien mukaan tilaisuuden järjestelyissä ja materiaalivalinnoissa.  

Finlandia-ravintola hyödyntää mahdollisuuksien mukaan aterioiden suunnittelussa sesongin mukaisia raaka-aineita. Ateriakokonaisuuksissa pyritään käyttämään luomuraaka-aineita ja kalat valitaan vastuullisesti WWF:n kalaoppaan mukaisesti.

Finlandia-talossa tapahtumanjärjestäjillä on mahdollisuus tilata kasvisruokapainotteinen ilmastolounas. Ravintola valmistaa myös kokonaan kasvispohjaisia tai vegaanisia tarjoilukokonaisuuksia tapahtuman järjestäjän tilauksesta. 

Keittiöpäällikkö Lepistö korostaa, että luomu ei ole pelkkä itseisarvo, vaan raaka-aineiden tulee aina olla korkealaatuisia ja puhtaita. 

Luomussa maistuu vastuullisesti tuotettu nykyhetki ja tulevaisuus ja sekä kaikki ne vanhan, hyvän ajan tuoksut ja maut sekä mielikuvat puhtaasta luonnosta. Tervetuloa luomuilemaan Finlandia-ravintolaan!

Sami Karelahti
Kiertotalouden asiantuntija 
Suomen ympäristöopisto Sykli, kiertotalouden asiantuntija F.E.C -koulutus

Kirjoittaja on harjoittelussa Finlandia-talolla.