Fantastinen kotikokki tekee punajuurimarengit Finlandia-talon tapaan

Finlandia-talon ihastuttavat punajuurimarengit ovat syntyneet siitä filosofiasta, että ruokajätettä syntyy mahdollisimman vähän. Jokin aika sitten talollamme järjestettiin iso tilaisuus, jossa tarjoilujen yhtenä raaka-aineena käytettiin luomupunajuuria.
 
Punajuuret pestiin ja kuorittiin, ja kuorista kertyi iso kasa raaka-ainetta, jota emme halunneet heittää biojätteeseen. Keittiössämme ideoitiin kuorien jatkokäyttömahdollisuuksia ja keksittiin, että ne voidaan savustaa ja jauhaa jauhoksi. Alkuperäisen suunnitelman mukaan jauhosta tehtiin suolaa, jolla maustettiin mm. graavilohta. Näin tehtiin aluksi, mutta sitten keittiömestari Maarit Berg keksi lisätä jauhetta marenkeihin ja niin syntyi herkullinen makunystyröitä kutkuttava punajuurimarenki.
 
Tässä kaikille kotikokeille resepti testattavaksi:
 
Ainesosat:
3 luomupunajuuren kuoret
50g sokeria
50g tomusokeria
100g valkuaista
 
Pestyt luomupunajuuren kuoret savustetaan kevyesti ja kuivataan yön yli, n. 50 asteessa.
Kuivatut kuoret ajetaan jauheeksi. 
Vaahdota ensin valkuaiset ja 2/3 sokereista. Lisää sen jälkeen lisää loput sokereista ja vaahdota kovaksi vaahdoksi.
Pursota pieniä marenkeja uunipellille, tomuta punajuurijauhetta pintaan. Kuivata marenkeja yön yli n. 75 asteessa.
 
Fantastisia makuelämyksiä!