Fantastinen Benella-siika resepti

Finlandia-talolla juhlittiin PRO-gaalan merkeissä tammikuussa. Uusimmassa Aromi-lehdessä oli mainio juttu talon keittiöpäälliköstä Timo Lepistöstä ja siitä, miten PRO-gaalan juhlava menu valmistettiin luottaen kotimaisiin raaka-aineisiin, vaikka eletäänkin keskellä sydäntalvea.

Tässä juhlaillallisen pääruoan resepti kotikokkien iloksi, olkaa hyvä:

Paahdettua Benella-siikaa, syyskaaliterriiniä ja voi-sitruunavinaigrettea

5 annosta

5 siikafilettä
    suolaa

Paahda siian nahkapuoli nopeasti kuumalla, kuivalla pannulla suolan kanssa. Lado fileet uunipellille myöhempää loppukypsennystä varten.

 Valkosipuli-Puikulapyree

25 g solo-valkosipulia
Ryöppää kuorittu valkosipuli kolme kertaa maidossa. Keitä kypsäksi. Paseeraa kypsä valkosipuli.

250 g puikulaperuna, kuorittuna
50 g voita
50 g maitoa
50 g kermaa
suola

Tee puikulaperunamuusi ja lisää valkosipulipyree.

Syyskaaliterriini
1/2 kpl savoijinkaali
1,5 kpl shalottisipuli
100 g voita
20 cl valkoviiniä
timjamia
suolaa

Irrota kaalista vihreät päällilehdet kokonaisina pois. Keitä 4 minuttia. Jäähdytä ja leikkaa paksu keskiruoti pois. Suikaloi loput kaalista, hienonna salottisipulit. Freesaa kaalisuikaleita ja sipuleita voissa noin 10 minuuttia, kunnes ovat hieman läpikuultavia.
Lisää valkoviini ja keitä 10 minuuttia kannen alla ja sen jälkeen ilman kantta, kunnes kaikki neste on haihtunut. Mausta lopuksi suolalla ja hienonnetulla timjamilla. Laita pieneen uunivuokaan leivinpaperi ja asettele kokonaisia kaalinlehtiä, kunnes pohja peittyy. 
Kaada kypsennetty kaali päälle, tasoita ja lado loput kaalinlehdet kanneksi. Laita leivinpaperi kaalinterriinin päälle ja laita lopuksi paino päälle. Anna asettua yön yli. Kumoa kaaliterriini pois uunivuoasta ja leikkaa annospaloiksi.

Voi-sitrusvinaigretti
150 g voita
1/2 kpl sitruunanmehu + kuori
valkoviinietikkaa
suolaa

Ruskista voi kattilassa. Kaada kirkas, ruskistettu voi työkulhoon ja lisää sitruunanmehu ja kuori. Siivilöi 10 minuutin päästä. Lämmitä uudelleen ja mausta lopuksi valkoviinietikalla, tarkista suola.

Kokoaminen
Kuumenna kaikki yllä mainitut komponentit sekä kasvislisäke; haudutetut raita- ja keltajuuren palat, sekä keitettyä Blue kongo-perunaa. Huoneenlämpöinen siika loppukypsennetään 120-asteisessa uunissa n. 6 minuuttia. Laita pyree pohjalle, asettele loput kasviskomponentit ja siika lautaselle. Viimeistele kastikkeella.

Timon koko haastattelu on luettavissa uusimmasta Aromi-lehdestä.
https://aromilehti.fi/