Art goes bäkkäri

Finlandia-talon backstage eli bäkkäri tarjoaa taide-elämyksiä taiteilijoille. Helsingin taidemuseon HAMin kokoelmista lainassa olevat teokset ovat upea kattaus kotimaista nykytaidetta. Teoksia seinille mahtuukin mukavasti, sillä 1700-paikkaisen Finlandia-salin takatiloihin kuuluu kuusi pukuhuonetta ja orkesterilämpiö.

 

 

Solistihuone 4: huone varataan usein illan kirkkaimmalle tähdelle, pääartistille. Huoneen sisustukseen kuuluu meikkipeilien ja pöytien lisäksi mukava sohva ja pehmeä matto. Matto jäi taloon brittiartisti Morrisseyn jäljiltä. Hänen riderissaan kun takahuoneeseen toivottiin pehmeää mattoa ja muutama pari mukavia sukkia.

Huoneen seinällä on Alice Kairan naivistinen teos Soittaja puutarhassa (1981). Maalaus kuvaa flyygeliä soittavaa klovnia hämärässä puutarhassa. Alice Kaira (1913 - 2006) on tunnetuimpia ja palkituimpia suomalaisia naivisteja. Kaira kuvaa töissään paljon myyttisiä tarinoita ja melankolisia sirkusmaailman hahmoja. Taulu flyygelin soittajasta on kenties puhutellut myös huoneessa levähtäneitä pianovirtuooseja. Mitä mahtaa olla tästä miettinyt Herbie Hancock?

 

 

Lähimpänä konserttisalin lavaa on solistihuoneet 1-2. Huoneissa majoittuu mukavasti isompikin bändi tai muu kokoonpano. Kumpikin huoneista on saanut seinilleen Hans-Christian Bergin optisia maalauksia. Berg (s.1971) on koulutukseltaan keramiikkataiteilija ja kuvanveistäjä. Hänet on valittu vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2007. Bergin Colour Space-sarjaan kuuluvat teokset elävät syvyysvaikutelmien ja sävyjen myötä niitä tarkasteltaessa huoneessa eri kulmista. Berg on sanonut teoksistaan näin. ”Käytän hyväkseni materiaaleissa piileviä valon aaltopituuksia, ikään kuin veistän mosaiikkimaisia värivalotiloja”. Näin teoksiin syntyy värien ja materiaalien kautta optisia perspektiivejä.

 

 

Konserttisalin takana on suurempi yhteistila, orkesterilämpiö. Lämpiön seinällä on helsinkiläisen kuvataiteilijan Tiina Heiskan (s.1959) suurikokoinen nimetön maalaus sarjasta Lampi (2013). Tässäkin leikitään maalausteknisesti harvinaisen komeasti optisilla illuusioilla. Heiskan teoksissa valo heijastuu peilikuvien kautta. Taulun tyttöhahmot ovatkin kenties vain lammen pinnan heijastus. Tunnelmaltaan maalaus on samanaikaisesti mystinen, utuisen hauras ja voimakas. Jos teos olisi musiikkia, olisi se suoraan kuin Nick Caven omalaatuisesta musiikillisesta maailmasta. Karismaattinen Nick Cave konsertoi Finlandia-talossa vuonna 2006.

 

 

 

Takatiloissa oleva henkilökunnan lounastila on nimeltään Taiteilijakahvila. Täältä löytyy Nelli Palomäen mustavalkoinen valokuvateos Julia Turning 5 (2009). Nelli Palomäki (s.1981) on nuoremman sukupolven merkittäviä ja kansainvälisesti tunnettuja valokuvaajanimiä. Usein Palomäellä ei ole kuvattavansa kanssa yhteistä kieltä, mutta heidän katseeseensa riittää kertomaan tarinan. Muotokuvissa on taiteilijan mukaan myös aina osa häntä itseään. Julian muotokuva on intensiivinen ja katse on monitulkintainen. Taiteilijakahvilassa tyttö tarkkailee seinältään meitä lounastajia hiljaa ja arvoituksellisesti.

 

 

 

Kaikki artistin tuotantohenkilökuntaan kuuluvat ovat Finlandia-talolle arvokkaita asiakkaita. Monesti teknisen ryhmän päivä venyy jopa 16 tuntiin. Viihtyisät takatilat ovatkin siksi erityisen tärkeät. Taide on bäkkärillä aina läsnä. Uskommekin että hyvällä taide-elämyksellä on ”positiivinen piilovaikutus ” myös illan esitystä ajatellen.

Tanja Nyo –  ”Kirjoittaja koordinoi konsertteja ja muistelee yhä kaiholla Lou Reedin konserttivierailua Finlandia-talolla vuonna 2005”

Vierailtuasi Finlandia-talon ”bäkkärillä” voitkin siirtyä konserttietkojen parhaaseen osoitteeseen Café Verandaan, ja nauttia maailmantähden elkein vaikkapa lasillisen samppanjaa ja sitruuna-jugurtti-macaroneja!

Teoskuvat: Hanna Kukorelli, HAM
Teokset ovat lainassa HAM Helsingin taidemuseolta. Taideteokset on valinnut tiloihin HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista HAMin kuraattori Kati Nenonen

#HAM #taide #finlandiatalo #töölönlahti #finlandiablogi