Tapahtuman tietoja

Lisätietoja

Galleria Veranda on avoinna Café Verandan aukiolojen mukaan ma-pe klo 9-19. Vapaa pääsy.

Aukusti Tuhkan grafiikkaa Galleria Verandassa

8.1.2020 - 31.1.2020
"Pitää olla vikkelä et kerkiää joka paikkaa." Lausahdus oli yksi Aukusti Tuhkan mielisanonnoista. Viipurissa syntynyt Tuhka (vuoteen 1919 August Tuhkanen) oli aikaansaava sekä monipuolinen taiteilija ja opettaja. Taideopintonsa hän aloitti 14-vuotiaana Viipurin piirustuskoulussa. Myöhemmin 1920- ja 1930-luvuilla Tuhka jatkoi grafiikan opiskelua useaan otteeseen Leipzigin grafiikan akatemiassa Saksassa. Mestariluokan loppututkinnon hän suoritti vuonna 1936 ja taidegrafiikan opettajan loppututkinnon vuonna 1938.
 
Aluksi Tuhka paneutui oppikirjojen ja tieteellisten julkaisujen kuvittamiseen sekä mainosgrafiikkaan. Maalausten ja taidegrafiikan ohella hän teki pitkän uransa aikana myös exlibriksiä ja käyttögrafiikkaa kuten postikortteja. Jatkosodassa Tuhka toimi TK-kuvaajana, jolloin hän keskittyi piirtämisen ohella erityisesti valokuvaamiseen ja elokuvareportaasien tekemiseen. Venäläisiltä takaisin vallattuja talvisodan tapahtumapaikkoja, kuten Äyräpäätä, Taipaletta ja Viipuria Tuhka kuvasi harvinaiselle värifilmille jo lokakuussa 1941.
 
Monet Tuhkan sotiin liittyvistä taideteoksista on tehty jälkikäteen lähinnä valokuvien ja luonnospiirustusten pohjalta. Hän toteutti 1960-luvulla kolme isokokoista öljymaalausta sodan keskeisiltä taistelupaikoilta. Vaikuttavat Taipale-, Kollaanjoki- ja Summa- maalaukset kuuluvat hänen pääteostensa joukkoon.
 
Tuhka teki myös kuvituksia muun muassa Juhani Ahon Panu-romaaniin ja Heikki Toppilan Päästä meitä pahasta -kirjaan. Taidegraafikkona hän keskittyi etenkin sotien jälkeen Lapin kuvaamiseen ja litografiatekniikkaan. Lapin maisemissa esitystapa vaihtelee voimakkaan ekspressiivisistä ja tummasävyisistä töistä hauraisiin ja herkkiin, vain 
muutamalla siveltimenvedolla tai litoliidun piirrolla toteutettuihin kuviin.
 
Tuhka oli lisäksi merkittävä grafiikan opettaja. Suomen taideakatemian koulussa hän opetti vuosina 1947–1956 ja Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1947–1953. Myöhemmin vuosikymmenen loppupuolella Tuhka perusti Taidegrafiikan kurssiateljeen (1958-1966), jota on kutsuttu myös ”Tuhkan akatemiaksi”. Siellä perehdyttiin erityisesti litografian tekemiseen. Ateljeen toiminnalla oli ensiarvoinen merkitys kivipiirtämisen perinteen ylläpitämisessä Suomessa.
 
Tuhkan monipuolisuutta ja häntä kohtaan tunnettua arvonantoa ilmentää myös se, että hän sai tehtäväkseen suunnitella Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten soihdun. Lapin hopeasta ja visakoivusta tehty alkuperäinen Olympiasoihtu on nykyään Urheilumuseossa.
 
Näyttelyn avajaiset 7.1.2020 klo 17.00.
Näyttelyn avaa filosofian tohtori Helsingin yliopiston taidehistorian 
dosentti Erkki Anttonen

 

 

Tapahtuman tietoja

Lisätietoja

Galleria Veranda on avoinna Café Verandan aukiolojen mukaan ma-pe klo 9-19. Vapaa pääsy.